Experienta in preturile de transfer din 2008
Certificari CCF, CECCAR, ACCA, acoperire nationala

Analiza riscuri si „damage control”

1. Ce riscuri fiscale implică realizarea de tranzacții cu alte părți afiliate

Prețurile de transfer sunt prețurile la care tranzacționează între ele persoanele afiliate.Realizarea de tranzacții intra-grup la un preț care nu este echivalent prețurilor practicate pe piața liberă poate aduce cu sine un risc de ajustări fiscale care se pot concretiza în obligații suplimentare de plată față de cele declarate inițial.

De aceea, întocmirea dosarului de prețuri de transfer este extrem de importantă atunci când vorbim despre tranzacțiile intra-grup.

 

2. Ce riscuri fiscale implică neprezentarea dosarului de prețuri de transfer

Neprezentarea dosarului conform solicitării inspectorilor fiscali și / sau la termenul legal sau prezentarea incompletă a documentației prețurilor de transfer poate conduce la amenzi contravenționale în funcție de tipul contribuabului și al solicitării înaintate:

A. Solicitare de întocmire și prezentare în cadrul unei inspecții fiscale

  • contribuabili mari/mijlocii: 12.000 – 14.000 RON
  • alți contribuabili: 2.000 – 3.500 RON

B. Solicitare de prezentare emisă în afara unei acțiuni de inspecție fiscală

  • contribuabili mari: 25.000 – 27.000 RON

În plus, neprezentarea sau prezentarea incompletă a dosarului de prețuri de transfer poate conduce la estimarea prețurilor de transfer de către autoritățile fiscale pentru tranzacțiile pentru care contribuabilul nu a justificat respectarea principiului de piață la nivelul tendinței centrale a pieței (mediană/medie aritmetică) !!!

 

3. Îmi pot cunoaște riscurile de prețuri de transfer înainte de controlul fiscal?

Da.

Prin actualizarea anuală a dosarului de prețuri de transfer se pot cunoaște intervalul intercuartilar și tendința centrală a pieței și se pot ajusta voluntar prețurile de transfer la sfârșitul/începutul anului pentru anul anterior în vederea reflectării valorii de piață.

Ajustarea voluntară a prețurilor de transfer diminuează eventualele accesorii de plată (dobânzi și penalități de întârziere).

 

Scroll Up