Noutăți semnificative pentru companiile care plătesc impozit pe profit – principalele modificări în 202423 februarie 2024
Politica fiscală în privința plătitorilor de impozit pe profit s-a modificat substanțial începând cu acest an, fiind introduse schimbări importante la modul de recuperare a pierderilor fiscale sau la deductibilitatea unor cheltuieli. De asemenea, marile companii plătitoare de impozit pe profit vor putea datora noi tipuri de impozite, calculate în funcție de cifra de afaceri realizată, iar în anumite sectoare de activitate au fost introduse temporar, impozite suplimentare de plată, care trebuie plătite în plus față de impozitul pe profit deja achitat la stat.
Printre altele, anul 2024 aduce, pentru toate companiile plătitoare de impozit pe profit, o abordare nouă, mult mai limitativă, asupra pierderilor fiscale. Începând cu acest exercițiu financiar, ele mai pot fi recuperate doar în proporție de 70% în următorii cinci ani consecutivi. Pierderile fiscale anuale aferente anilor precedenți anului financiar 2024, rămase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se vor recupera din profiturile impozabile realizate începând cu anul 2024, dar doar în limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada rămasă de recuperat din cei șapte ani consecutivi ulteriori anului înregistrării acelor pierderi.
Modificările legislative vizează și ajustările pentru deprecierea creanțelor, din acest an ele urmând să se deducă doar în limita unui procent de 30% din valoarea ajustărilor, dacă creanțele îndeplinesc cumulativ condițiile prevăzute de Codul fiscal.
Noutăți sunt din 2024 și la partea de cheltuieli, în sfera celor cu deductibilitate limitată fiind introduse noi tipuri de cheltuieli, ca de exemplu sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unitățile de educație timpurie aflate în administrarea contribuabililor, acestea urmând să fie deductibile în limita sumei de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil.
În categoria cheltuielilor cu deductibilitate limitată intră, din 2024, și cele de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu social achiziționat de contribuabil în clădiri de locuințe sau în clădiri individuale de locuit, din ansambluri rezidențiale, care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice, acestea fiind deductibile doar în proporție de 50% din valoarea lor. Mai merită precizat că, în cazul în care sediul social este utilizat în scop personal de către acționari/asociați, cheltuielile respective sunt nedeductibile la calculul rezultatului fiscal.
Tot în sfera cheltuielilor, mai trebuie să știți că bursele private acordate de companii nu se mai deduc din impozitul pe profit, ci cheltuielile de acest fel se includ în categoria cheltuielilor sociale. Practic, deducerea va fi mult limitată: companiile vor putea acorda burse private în limita a max. 1.500 lei / persoană, acestea se vor aduna cu restul cheltuielilor sociale efectuate, iar suma rezultată se va putea deduce în limita a 5% din cheltuielile cu salariile.
O altă noutate de care trebuie să țină cont plătitorii de impozit pe profit se referă la costurile de achiziție a caselor de marcat electronice fiscale: din 2024, acestea nu se mai scad din impozitul pe profit, dar vor putea face obiectul facilității fiscale reprezentând scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
Impozite minime și impozite suplimentare
În afară de schimbările de tratament fiscal reglementate, autoritățile au stabilit și un nou cadru de impozitare pentru marile societăți plătitoare de impozit pe profit. Mai exact, din 2024, companiile cu cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro sunt obligate să plătească un impozit pe cifra de afaceri (IMCA) de 1%, dacă în anul de calcul determină un impozit pe profit mai mic decât IMCA. Noul impozit va fi datorat chiar și în situațiile în care companiile se regăsesc în poziția de pierdere fiscală sau înregistrează profit, dar se află în perioade de recuperare a unei pierderi fiscale.
De asemenea, din acest an există și o serie de impozite specifice pe anumite domenii de activitate. Astfel, băncile vor plăti un impozit pe cifra de afaceri, suplimentar față de cel pe profit: cota este de 2% în perioada 2024 – 2025 și 1%, începând din 2026.
Și pentru companiile active în sectoarele petrol și gaze naturale cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro s-a reglementat un impozit temporar (ICAS), în cotă de 0,5%, care va fi datorat în perioada 2024-2025, urmând ca după această dată el să fie înlocuit de IMCA. Ministerul Finanțelor a stabilit chiar pe finalul anului trecut lista companiilor din sectorul de Oil & Gas care vor trebui să plătească acest impozit suplimentar de 0,5%: el va fi obligatoriu pentru toate companiile care au codurile CAEN 0610, 0620, 1920, 3522, 3523, 4671, 4730 sau 4950, indiferent dacă sunt principale sau secundare.
Ca o mențiune suplimentară, toate impozitele noi vor afecta și rentabilitatea societăților care fac parte din grupuri locale și / sau multinaționale, determinând restructurări ale afacerilor, precum și potențiale situații de risc pentru prețurile de transfer.
Articol apărut în Business-Mark.ro