Simplu spus, preturile de transfer reprezinta preturile practicate intre persoane afiliate.

De ce pot reprezenta preturile de transfer un teren nesigur sau o zona de risc?

Atunci cand persoane afiliate din diferite jurisdictii fiscale (din diferite tari, de exemplu) realizeaza tranzactii intre ele, baza impozabila se diminueaza sau se majoreaza cu cheltuiala sau venitul respectiv, in functie de rolul indeplinit in cadrul tranzactiei (prestator / vanzator sau beneficiar / client).

Atunci cand preturile pentru aceste tranzactii nu respecta principiul arm’s length sau principiul valorii de piata, baza impozabila este, in mod incorect, majorata sau diminuata in detrimentul unei jurisdictii fiscale.

Jurisdisctia fiscala in care a avut loc diminuarea neintemeiata a bazei impozabile poate, prin intermediul controalelor fiscale, impune suplimentar partea de venituri neinclusa initial in baza de impozitare. Drept urmare, societatea verificata de autoritatile fiscale va plati impozit suplimentar si accesorii.

Principiul valorii de piata a fost introdus in legislatia fiscala din Romania in anul 1994 si este aplicabil tuturor tranzactiilor cu partile afiliate, inclusiv celor derulate intre o persoana juridica straina si sediul sau permanent din Romania.

Incepand cu anul 2010, tranzactiile dintre entitatile afiliate romane sa incadreaza, de asemenea, in sfera de aplicare a regulilor de stabilire a preturilor de transfer, cu precizarea ca anterior numai tranzactiile derulate intre entitati romane cu persoane afiliate nerezidente puteau fi verificate de catre autoritatea fiscala.

In ceea ce priveste documentarea preturilor de transfer, desi principiul valorii de piata este prezent in legislatia fiscala locala din anul 1994, mult mai tarziu – in 2008 – a fost emis de catre ANAF Ordinul 222 / 2008 privind dosarul preturilor de transfer. Acesta este inlocuit in prezent de Ordinul 442 / 2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare / estimare a preturilor de transfer.

Profilul de tara al Romania in ceea ce priveste preturile de transfer poate fi consultat aici.