Noutățile e-Factura, aplicabile din aprilie: perioada de grație prelungită și noi clarificări despre modul în care vor fi date amenzile19 aprilie 2024
Perioada de grație pentru e-Factura a fost extinsă până la final de mai, iar regimul de sancționare pentru neraportarea facturilor în sistemul național de facturare electronică a primit noi clarificări de aplicare. De asemenea, au apărut modificări la formatul facturilor emise de furnizorii de utilități în relațiile B2B, astfel încât acestea să fie corelate cu formatul e-Factura și să poată fi transmise și ele în sistem.
Cadrul legislativ al e-Factura a fost actualizat din nou, de data aceasta printr-o ordonanță de urgență (OUG nr. 30/2024) care, printre altele, a extins cu două luni perioada de grație pentru e-Factura, astfel încât contribuabilii vor putea fi amendați pentru neraportarea facturilor în sistemul național de facturare electronică doar începând de la 1 iunie.
Perioada de grație a fost inițial stabilită până în 31 martie, dar mediul de afaceri a solicitat prelungirea ei pentru a permite companiilor să își continue și să își finalizeze adaptarea procedurilor interne și sistemelor informatice pentru transmiterea facturilor în sistemul e-Factura.
În afară de extinderea până la 31 mai a perioadei de grație, actul normativ a mai stabilit că, pentru facturile neraportate în această perioadă, inspectorii ANAF nu vor putea aplica amenzi nici după ce perioada de grație se încheie. Practic, pentru facturile emise până la 31 mai, companiile nu riscă niciun fel de amendă pentru netransmiterea lor în sistem.
De asemenea, OUG 30/2024 mai aduce o clarificare extrem de importantă legată de modul în care se vor da amenzile după 1 iunie: amenzile se vor aplica o singură dată pentru toate facturile aferente unei luni și neraportate în sistemul RO e-Factura.
În lipsa acestei precizări exprese, modul de sancționare era ambiguu, iar prevederile puteau fi intrepretate inclusiv în sensul în care amenzile s-ar fi putut aplica punctual, adică inspectorii să dea câte o amendă pentru fiecare factură neraportată în sistemul e-Factura.
Totuși, deși utile și mult așteptate, clarificările nu rezolvă cu totul neliniștile companiilor căci modul în care au fost reglementate limitează orizontul lor de aplicare. Mai exact, Camera Consultanților Fiscali a atras recent atenția că prevederile care nu permit amendarea pentru fiecare factură neraportată sunt valabile doar până la finalul lunii iunie, ele fiind introduse doar în actul normativ care stabilește regulile e-Factura pentru primul semestru al acestui an, nu și în cel care setează cadrul pentru perioada de după 1 iulie.
Pentru context, vă reamintim că, din cauza modificărilor legislative succesive și modului în care a fost temporizată obligativitatea e-Factura pentru toate relațiile B2B, cadrul legislativ pentru aplicarea sistemului a ajuns să fie segmentat în două acte normative distincte: Legea 296/2023 – care impune un regim temporar e-Factura, strict pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024 și OUG 120/2021 – care impune regulile generale ale sistemului și care se va aplica din nou începând cu 1 iulie 2024. Or, noile clarificări legate de modul de aplicare a amenzilor (o singură amendă pentru toate facturile neraportate într-o lună calendaristică) au fost introduse de autorități doar în lege, nu și în ordonanță, astfel că, în lipsa unei intervenții legislative, ele nu se vor putea aplica și după 1 iulie, căci de la această dată vor opera prevederile legale din OUG 120/2021 care stabilesc doar amenzi pentru neraportarea facturilor în sistemul e-factura, nu și modul în care ele vor fi aplicate propriu-zis – o amendă per factură sau o amendă per contravenție, chiar și când sunt mai multe facturi neraportate.
Modificări în facturările de utilități în contextul e-Factura
Separat, printr-un alt ordin oficializat recet (Ordinul ANRE nr. 6/2024), regulile de facturare ale furnizorilor de energie electrică sau gaze naturale au fost modificate astfel încât să permită adaptarea procesului de facturare la cerințele sistemului e-Factura.
Pe de-o parte actul normativ punctează expres că, începând din luna aprilie, e-Factura devine unicul canal de comunicare a facturilor de energie electrică sau gaze naturale emise în relații B2B, cu clienți non-casnici, iar pe de altă parte, reorganizează informațiile din facturile emise și anexele acestora, astfel încât formatul lor să poată fi armonizat cu cel obligatoriu care permite raportarea în sistemul național de facturare electronică.
De asemenea, tot din aprilie, clienții non-casnici pierd posibilitatea de a solicita de la furnizori a unei copii a facturilor emise, varianta aceasta fiind disponibilă doar clienților casnici. În relațiile B2B, copiile facturilor vor fi disponibile doar pe platforma e-Factura.
Merită punctat că, pentru clienții casnici (persoane fizice), metoda de transmitere a facturilor rămâne aceeași ca în prezent, adică prin format tipărit sau electronic, în funcție de preferințele clientului.
Articol apărut în Business-Mark.ro