Din mai s-a modificat tratamentul fiscal al diurnelor. Informații necesare pentru angajatori09 iunie 2022

Dincolo de amnistia fiscală pentru diurnele reîncadrate de ANAF în venituri salariale, Legea nr. 72/2022 a venit în plus cu noutăți, dar și cu clarificări la tratamentul fiscal aplicabil sumelor acordate ca diurne.
Un nou regim fiscal al diurnelor a devenit aplicabil din mai, după ce o serie de modificări la Codul fiscal au intrat în vigoare. Angajatorii trebuie să acorde o atenție sporită noului tratament fiscal al acestor sume pentru că autoritățile au introdus un nou tip de plafon la care companiile trebuie să se raporteze când stabilesc diurnele netaxabile pe care le pot acorda salariaților.
Pe de-o parte, actul normativ a stabilit că toate cele patru forme de plată (indemnizația de delegare, indemnizația de detașare, indemnizația de detașare transnațională și prestațiile în bani acordate pentru clauzele de mobilitate) au de-acum același tratament fiscal, astfel încât să existe mai puține probleme de reîncadrare fiscală ulterioară în cadrul controalelor efectuate de ANAF la contribuabili.
Pe de altă parte, ca noutate absolută, Legea nr. 72/2022 a introdus în Codul fiscal un plafon suplimentar pentru sumele acordate angajaților și scutite de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii. Până acum, calculul diurnelor fără plata de taxe suplimentare se raporta exclusiv la de 2,5 ori valoarea indemnizației stabilite pentru salariații instituțiilor publice.
Potrivit noilor prevederi, însă, începând cu luna mai 2022, pentru a fi netaxabile, diurnele nu trebuie să depășească: de 2,5 ori valoarea indemnizației stabilite pentru salariații instituțiilor publice și nici contravaloarea a trei (3) salarii de bază pentru locul de muncă ocupat.
Acest nou plafon se calculează prin raportarea celor trei salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare / detașare / desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate.
Este foarte important de înțeles că cele două plafoane trebuie aplicate conjugat, astfel că angajatorii nu pot acorda din start salariaților diurne de maximum trei salarii de bază, ei trebuind să acorde în continuare diurne de 2,5 ori limita stabilită pentru instituțiile publice, dar aceste sume nu pot depăși echivalentul a trei salarii de bază ale salariatului. În situația în care oricare dintre cele doua plafoane este depășit, diferența de bani va fi asimilată venitului salarial și supusă impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii.
Practic, prin introducerea acestui nou plafon, s-a încercat limitarea situațiilor destul de întâlnite în practică prin care angajatorii acordau salarii mici și compensau cu diurne mai mari, astfel încât, per total, să plătească taxe salariale mai mici / mai reduse la stat.
Legea nr. 72/2022 impune de asemenea ca reîncadrarea fiscală a diurnelor să nu se mai poate face de inspectorii ANAF decât în cadrul unor operațiuni realizate împreună cu inspectorii ITM, care să constate natura veniturilor acordate salariaților sub forma respectivelor indemnizații. Cu alte cuvinte, inspectorii ANAF nu mai pot aprecia în mod direct că sumele acordate salariaților sub formă de indemnizații de delegare / detașare sunt de natură salarială, fiind obligatorie și analiza inspectorilor de muncă a situaților punctuale în care se regăsesc acei salariați. Totuși, această modificare n-a fost încă pusă în practică deoarece procedura de aplicare a acestor prevederi trebuia emisă de Ministerul Muncii și cel al Finanțelor până la sfârșitul lunii mai, lucru care nu s-a întâmplat încă.
Articol apărut în Bizlawyer.ro în 09 iunie 2022