Cabot Transfer Pricing

Metoda marjei nete02 aprilie 2024

Metoda marjei nete

Metoda marjei nete este una dintre cele mai utilizate metode de evaluare a prețurilor de transfer. Aceasta este utilizată pentru a evalua dacă o tranzacție intra-grup respectă principiul valorii de piață prin compararea marjei de profit obținute de o entitate afiliată implicată în tranzacție cu marja de profit obținută de societăți independente care desfășoară tranzacții similare. Aplicarea metodei marjei nete se realizează în majoritatea cazurilor prin elaborarea unui studiu de comparabilitate utilizând bazele de date Orbis, Amadeus, respectiv platforma TP Catalyst.

Această metodă se diferențiază de celelalte metode de prețuri de transfer prin faptul că are criterii mai puțin riguroase atunci când se realizează selecția companiilor considerate comparabile. Această abordare este în concordanță cu prevederile articolului 2.68 din Liniile Directoare ale OCDE, oferind un cadru mai flexibil pentru evaluarea prețurilor de transfer.

În cadrul evaluării prețurilor de transfer pentru diverse activități comerciale, de producție și servicii, se utilizează metoda marjei nete. Prin utilizarea metodei marjei nete, se are în vedere determinarea profitabilității la nivel de marjă netă, ceea ce poate fi mai permisiv în privința diferențelor în caracteristicile produselor, serviciilor sau în profilul funcțional al entităților comparabile. Liniile Directoare OCDE descriu rata rentabilității cifrei de afaceri, respectiv rata rentabilității costurilor totale ca pe indicatori de eficiență economică folosiți în aplicarea metodei marjei nete.

În cazul metodelor cost plus și prețului de revânzare, indicatorii de profitabilitate se determină la nivel de marjă brută, în ceea ce privește metoda marjei nete, indicatorii de profitabilitate folosiți se calculează la nivel de marjă netă. Marja netă este determinată de raportul dintre profitul net și veniturile totale.

În vederea aplicării metodei marjei nete este necesară pregătirea unui studiu de comparabilitate prin intermediul căruia sunt identificate tranzacțiile comparabile, ulterior se stabilește intervalul de piață și se testează conformitatea cu principiul valorii de piață prin compararea marjei de profit aplicate de partea testată cu valorile incluse în intervalul de piață.

Metoda marjei nete, într-un context de prețuri de transfer, se concentrează pe evaluarea profitabilității rezultate exclusiv din tranzacția analizată, și nu pe profitul global al întregii societăți afiliate. Această abordare este justificată atunci când o societate afiliată desfășoară mai multe tranzacții diferite, iar aceste tranzacții, considerate ca un ansamblu, nu pot fi comparate în mod adecvat cu tranzacțiile în care este implicată o societate independentă comparabilă.

Prin urmare, atunci când se aplică metoda marjei nete, se analizează profitabilitatea rezultată dintr-o anumită tranzacție sau grup de tranzacții care sunt suficient de similare și comparabile cu tranzacțiile desfășurate de entități independente similare. Această abordare restrânge evaluarea la nivelul activităților specifice care sunt relevante pentru tranzacția sau tranzacțiile în discuție și împiedică distorsionarea rezultatelor prin includerea altor activități care ar putea fi irelevante sau nesemnificative în contextul analizei de prețuri de transfer. Aplicare metodei marjei nete la nivelul întregii societăți ar putea furniza rezultate distorsionate și nu ar reflecta adecvat evaluarea prețurilor de transfer în cazul unei entități angajate în mai multe tipuri de tranzacții cu caracteristici diferite.

Diferențele semnificative care pot exista între tranzacțiile controlate și cele între societăți independente ar trebui să fie atenuate prin aplicarea unor ajustări cantitative corespunzătoare. Astfel, se pot efectua ajustări pentru gestionarea fondului de rulment, ajustări pentru stocuri, respectiv ajustări pentru creanțe și datorii.

În vederea obținerii unor rezultate corecte și conforme legislației prețurilor de transfer, se recomandă utilizarea bazelor de date Orbis, Amadeus, respectiv platforma TP Catalyst privind studiul de comparabilitate, dar și calculul și interpretarea corectă a rezultatelor obținute prin aplicarea metodei marjei nete pentru tranzacțiile intra-grup analizate.

Laura Bîrleanu

Consultant Junior Prețuri de Transfer

Contact

  • Bulevardul Aviatorilor, nr 47,
    Sector 1, Bucuresti, 011853
  • +40 727 713 486

Cere ofertă