Pregatirea anuala a dosarului de preturi de transfer – optional sau obligatoriu?

Scurt istoric al prevederilor legale in materie de preturi de transfer

Principiul valorii de piata a fost introdus in legislatia fiscala din Romania in anul 1994 si este aplicabil tuturor tranzactiilor cu parti afiliate, inclusiv celor derulate intre o persoana juridica straina si sediul sau permanent din Romania. Incepand cu anul 2010, tranzactiile intre persoane juridice romane sa incadreaza, de asemenea, in sfera de aplicare a regulilor de stabilire a preturilor de transfer, cu precizarea ca anterior numai tranzactiile derulate intre entitati romane cu persoane afiliate nerezidente puteau fi verificate de catre autoritatea fiscala.

In ceea ce priveste documentarea preturilor de transfer, in 2008 a fost emis de catre ANAF Ordinul 222 / 2008 privind dosarul preturilor de transfer. Acesta este inlocuit in prezent de Ordinul 442 / 2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare / estimare a preturilor de transfer.

Profilul de tara al Romania in ceea ce priveste preturile de transfer poate fi consultat aici.

Ordinul 442 / 2016 si anexele la acesta pot fi consultate aici

De ce este indicat sa pregatesc anual dosarul preturilor de transfer?

Pregatirea anuala a dosarului preturilor de transfer este recomandata pentru a putea corecta din timp anumite „derapaje” privind preturile de transfer. Astfel, daca in urma pregatirii studiilor de comparabilitate reiese faptul ca societatea analizata trebuia sa aiba o marja neta de profit de 5% in loc de 2% cat a inregistrat la sfarsitul anului, aceasta poate corecta (ideal, pana la data depunerii declaratiei de impozit pe profit) rezultatul inregistrat la nivel local.

Ajustarile voluntare efectuate la sfarsit de an pot reduce semnificativ penalitatile si dobanzile de intarziere, penalitati si dobanzi care, daca sunt aferente unui control pe ultimii 5 ani incheiati, pot de regula, sa dubleze suma principala ajustata.

Cele mai recente proiecte de preturi de transfer pregatite de Cabot Transfer Pricing sunt prezentate aici.