Cabot Transfer Pricing

Contribuția la Pilonul II de pensii18 octombrie 2023

Contribuția la Pilonul II de pensii

În prezent, un angajat contribuie lunar la asigurările sociale (CAS) cu un procent de 25% din salariul său brut, format din 21,25% Contribuții sociale și 3,75% Contribuția la fondul de pensii administrate privat Pilonul II.

Începând cu anul 2008, a fost introdus sistemul de pensii administrate privat sau pensia privată obligatorie – Pilonul II, reprezentat prin contribuții obligatorii pentru persoanele cu vârsta de până la 35 de ani și contribuții opționale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35-45 de ani. Așa cum am menționat anterior, în prezent, cota de contribuție la fondul de pensii administrate privat Pilonul II este de 3,75%, iar în anul 2024 cota va crește la 4,75%.

Conform Legii nr. 296 din 26 octombrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, angajații din sectoarele IT, construcții, agricultură, respectiv sectorul alimentar pot opta să contribuie la fondul de pensii administrate privat Pilonul II.

Practic, angajații din sectoarele menționate anterior vor putea alege să contribuie cu doar 21,25% la sistemul public de pensii. Cota de 21,25% reprezintă diferența dintre 25% (CAS) și 3,75% (contribuția la fondul de pensii administrate privat Pilonul II).

Această măsură poate genera efecte negative pentru angajații care nu vor mai contribui la Pilonul II de pensii. În ciuda faptului că salariul net va crește cu un mic procent, se preconizează că valoarea pensiilor va înregistra scăderi semnificative pentru angajații care aleg să nu beneficieze de pensia suplimentară prin Pilonul II.

Potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), de la înființarea Pilonului II de pensii private obligatorii și până în prezent numărul de participanți depășește 8 milioane. Numărul angajaților din domeniile menționate anterior este de peste 1 milion.

Matematic vorbind, românii au virat aproximativ 17 miliarde EUR în perioada 2008-2023 (15 ani) către fondul de pensii private, câștigul net total generat de fondurile de pensii în beneficiul populației (din care s-au scăzut comisioanele) a fost de 5 miliarde de EUR. Scăderea numărului de contribuabili la Pilonul II de pensii va genera pierderi atât pentru angajați cât și, în același timp, va influența negativ dezvoltarea piețelor financiare locale întrucât peste 90% din activele fondurilor de pensii de Pilon II sunt investite în România. Activele fondurilor de pensii de Pilon II reprezintă o contribuție importantă la finanțarea datoriei publice, la sustenabilitatea economică și la crearea locurilor de muncă.

Un aspect important de menționat este că randamentul Pilonului II s-a situat la un nivel mai mare decât randamentul depozitelor în LEI, respectiv EUR, transformând pensiile private în cea mai eficientă și accesibilă formă de economisire pe termen lung în ciuda situațiilor de criză, fluctuațiilor piețelor financiare, dar și evenimentelor neprevăzute.

Prin urmare, o mare parte din angajații care vor nu vor mai contribui la fondul de pensii administrate privat Pilonul II se vor bucura de un salariu nesemnificativ mai mare, însă pe termen lung – mai exact la vârsta de pensionare – vor suporta consecințele marcate de pensii (mai) mici.

Laura Bîrleanu

Consultant Junior Prețuri de Transfer

Contact

  • Bulevardul Aviatorilor, nr 47,
    Sector 1, Bucuresti, 011853
  • +40 727 713 486

Cere ofertă