Cabot

Mituri despre SAF-T: informațiile care s-au înțeles greșit despre noul sistem de raportare introdus de ANAF11 aprilie 2022

Mituri despre SAF-T

Din 2022, România a trecut la raportarea digitală a informațiilor fiscale și contabile ale companiilor prin implementarea SAF-T (fișierul standard de audit de taxe). Noul sistem de raportare, transpus în declarația 406, presupune transferul periodic către ANAF, într-un format clar standardizat, a tuturor datelor financiar-contabile ale companiilor, iar introducerea lui are amploarea unei schimbări de paradigmă în schimbul de informații dintre administrația fiscală și mediul de afaceri. Ca orice sistem nou, și SAF-T este încă insuficient cunoscut, iar o parte dintre informațiile care îl vizează au fost înțelese eronat de contribuabili. În cele ce urmează, demontăm câteva dintre cele mai circulate mituri despre noua raportare SAF-T.

Mit: Raportările SAF-T încep de la 1 ianuarie pentru toate companiile încadrate la mari contribuabili

Parțial fals. Termenul de 1 ianuarie 2022 este valabil doar pentru marii contribuabili istorici (cei care erau încadrați de către ANAF și înainte de 1 ianuarie 2022 la această categorie). Pentru companiile care au devenit mari contribuabili abia de la 1 ianuarie 2022, în urma reclasificării operate de ANAF pe finalul anului trecut, obligația de a depune raportările SAF-T intervine începând cu 1 iulie 2022.

Mit: Raportările SAF-T vizează doar companiile foarte mari

Fals. Companiile foarte mari sunt doar primele care trebuie să depună raportări SAF-T, obligația de raportare fiind valabilă și pentru companiile medii și mici. Pentru acestea din urmă termenele sunt: 1 ianuarie 2023: pentru contribuabilii mijlocii și, respectiv, 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici.

Singurele entități care nu vor depune raportări SAF-T sunt: instituțiile publice și autoritățile administrative, persoanele fizice care desfășoară activități independente (PFA-uri, II-uri, IF-uri), profesioniștii (avocați, notari, practicieni în insolvență etc.), cabinetele medicale individuale, asociațiile familiale.

Mit: Raportările SAF-T nu se aplică și companiilor nou-înființate

Fals. Inclusiv companiile nou-înființate vor avea obligația de a raporta date către ANAF prin declarația 406. Termenele pentru ele depind de categoria la care vor fi încadrate în funcție de dimensiunea lor la termenele de referință amintite anterior.

Mit: SAF-T generează obligații de plată

Fals. SAF-T este o declarație informativă, ceea ce înseamnă că ea nu aduce obligații de plată, ci este doar un instrument prin care ANAF are acces la datele financiar-contabile ale companiilor din România. Sistemul este și va fi folosit de ANAF pentru reducerea evaziunii fiscale, cât și pentru simplificarea controalelor care vor deveni mai puțin împovărătoare pentru companii, căci ANAF va avea acces la toate informațiile din evidențele contabile și fiscale ale contribuabililor, astfel încât că se vor putea identifica de la distanță tranzacțiile cu risc de fraudă, reducându-se astfel timpul petrecut de inspectorii fiscali la sediile contribuabililor.

Mit: Perioada de grație se aplică și pentru impozitele și taxele vizate de raportarea prin SAF-T

Fals. Perioada de grație vizează exclusiv termenele de depunere ale declarației 406, care pot fi amânate cu până la 6 luni fără să existe riscul aplicării unor amenzi pentru nedepunerea la timp a formularului. Mai exact, perioadele de grație permit marilor contribuabili, pentru care obligația de depunere a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, să-și depună toate declarațiile 406 aferente perioadei ianuarie – iunie 2022, indiferent că raportarea este lunară sau trimestrială, până la finalul lunii iulie 2022. Pentru marii contribuabili încadrați la această categorie doar începând din 2022, perioada de grație vizează raportările din iulie – decembrie 2022, astfel că termenul pentru depunerea tuturor declarațiilor 406 este finalul lunii ianuarie 2023.

Amenda pentru nedepunerea la termenele-limită a fișierului SAF-T se cifrează între 1.000 și 5.000 de lei.

Amenda nu se va aplica în perioada de grație.

 

Articol apărut în Bursa.ro în 11 aprilie 2022

Alina Andrei

Partener Taxe & Prețuri de transfer

Contact

  • Bulevardul Aviatorilor, nr 47,
    Sector 1, Bucuresti, 011853
  • +40 727 713 486

Cere ofertă