Procedura de aplicare a amnistiei fiscale în cazul diurnelor: Ce trebuie să facă firmele pentru a-și recupera banii plătiți suplimentar21 iulie 2022
ANAF a oficializat procedura de punere în aplicare a amnistiei fiscale pentru recalificările de diurne, iar noile reguli publicate vizează atât contribuabilii care au primit deja decizii de impunere, cât și pe cei care nu au primit asemenea documente de la Fisc. Companiile care nu au primit decizii de impunere încă sau le-au primit, dar nu le-au achitat, sunt cele mai câștigate pentru că pentru ele amnistia se va aplica automat. Cele care, însă, au primit decizii de impunere și le-au achitat deja vor avea de făcut câteva demersuri pentru a-și recupera de la stat sumele plătite și care prin amnistie au fost anulate.
Ordinul ANAF nr. 1000/2022 pune în aplicare Legea nr. 72/2022, cea prin care s-a stabilit o amnistie fiscală pentru toate diurnele reîncadrate de ANAF ca venituri salariale, în perioada 1 iulie 2015 – 3 aprilie 2022.
Vă reamintim că Legea nr. 72/2022 a stabilit că, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și 3 aprilie 2022, se anulează diferențele de obligații fiscale principale și/sau obligațiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a calificării ulterioare de către organul fiscal a sumelor reprezentând indemnizații sau orice alte sume de aceeași natură, primite pe perioada delegării, detașării sau desfășurării activității pe teritoriul altei țări, de către angajați ai angajatorilor români care și-au desfășurat activitate pe teritoriul altei țări.
Întrucât amnistia reglementată vizează atât datoriile plătite deja, cât și pe cele neachitate, procedura aprobată de ANAF prin Ordinul ANAF nr. 1000/2022 prevede trei ipoteze de lucru, în funcție de primirea sau nu a deciziilor de impunere și achitarea sau neachitarea lor.
Cei mai norocoși sunt contribuabilii care nu au primit deloc decizii de impunere sau care le-au primit dar nu le-au achitat, pentru ei amnistia aplicându-se automat, fără să mai fie necesare alte demersuri din partea lor.
Astfel, pentru contribuabilii care nu au primit decizii de impunere, administrațiile fiscale vor modifica direct rapoartele de inspecție fiscală (care stabiliseră anterior amnistiei recalificarea diurnelor și impunerea unor sume de plată suplimentare) și vor emite decizii de nemodificare a bazelor de impunere. Practic, aceste companii vor primi de la ANAF decizii care să ateste că baza de impunere aplicată de ele diurnelor a fost în regulă și că nu vor datora nimic de plată la stat.
Și pentru contribuabilii care au primit decizii de impunere și nu le-au achitat, lucrurile vor fi destul de simple. Conform procedurii publicate de ANAF, la nivelul fiecărei structuri de inspecție fiscală, vor fi identificate și verificate rapoartele de inspecție fiscală și actele fiscale aferente, ce au fost comunicate contribuabililor, prin care s-au stabilit sume suplimentare de plată pentru diurne recalificate. Listele întocmite cu obligațiile fiscale de anulat sunt transmise compartimentelor cu atribuții de evidență pe plătitori din cadrul unităților fiscale, urmând ca aceste structuri ale ANAF să întocmească referate de aprobare a anulării obligațiilor fiscale nestinse și să emită decizii de anulare, care vor fi comunicate apoi contribuabililor vizați. Practic, aceste companii vor primi decizii de anulare, care să le confirme că creanțele stabilite prin deciziile de impunere deja primite au fost șterse din evidența datoriilor cu care figurează la stat.
Situația se complică din punct de vedere birocratic pentru contribuabilii care au primit decizii de impunere și au achitat obligațiile fiscale. Aceste companii vor urma procedura standard de solicitare a unei restituiri, în baza articolului 168 din Codul de procedură fiscală. Astfel, ele vor trebui să depună o cerere de restituire la ANAF care să conțină codul de înregistrare fiscală, suma și natura creanței de restituit.
Solicitarea trebuie făcută obligatoriu în interiorul perioadei de prescripție, care este de cinci ani și care va fi calculată începând din 3 aprilie 2022 (data la care a intrat în vigoare legea prin care s-a reglementat amnistia fiscală a reîncadrărilor de diurne).
Restituirea sumelor de către ANAF se va face, conform prevederilor legale, în termen de cel mult 45 de zile, însă trebuie ținut cont și de faptul că, dacă există alte datorii ale contribuabililor față de stat, întâi se vor compensa acestea, urmând ca ANAF să returneze apoi companiilor doar diferențele de bani.
Articol apărut în Business-mark.ro în 21 iulie 2022