Scutiri de taxe pentru majorarea salariului minim: Cinci aspecte importante pentru companiile care vor să beneficieze de facilități30 mai 2022
Printr-o ordonanță de urgență publicată recent în Monitorul Oficial, Guvernul permite angajatorilor să majoreze salariile minime cu 200 de lei fără a plăti, până la finalul anului, taxe salariale pentru această sumă suplimentară. Măsura se aplică cu începere de la 1 iunie 2022, iar acordarea acestor scutiri de taxe se supune unor limite și condiții formulate expres de actul normativ.
OUG nr. 67/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial în 18 mai 2022 și prevede o scutire de impozit și contribuții sociale, până la finalul acestui an, pentru angajatorii din care majorează salariul minim al angajaților, de la 2.550 de lei la 2.750 de lei.
Vă prezentăm mai departe cinci aspecte esențiale, care trebuie luate în calcul de orice angajator decis să acorde majorarea de 200 de lei și să beneficieze de regimul fiscal mai favorabil aplicabil acestor sume.
1. Măsura se aplică doar în mediul privat. Măsura este temporară și opțională
Potrivit OUG nr. 67/2022, angajatorii pot majora salariul minim brut de încadrare cu suma de 200 lei – sumă neimpozabilă, pentru care nu vor plăti impozit sau contribuții sociale. Mărirea este opțională, nu obligatorie, deci angajatorii pot decide să nu o acorde, iar măsura vizează exclusiv salariaților din domeniul privat, nefiind aplicabilă și în sectorul bugetar.
În plus, în cazul salariaților cu mai mulți angajatori, scutirile de taxe salariale pentru cei 200 de lei suplimentari acordați la salariul minim sunt disponibile doar pentru compania unde salariatul și-a declarat funcția de bază.
2. Salariul de încadrare trebuie să fie exact cel minim. Contractele de muncă trebuie să fie cu normă întreagă
Acordarea celor 200 de lei netaxabili vizează doar valoarea general aplicabilă a salariului minim, și anume cea de 2.550 de lei (fără alte sporuri sau adaosuri).
Cu alte cuvinte, facilitățile fiscale nu se vor aplica pentru sectoarele din economie unde se acordă salarii minime diferențiate (cum este cazul construcțiilor sau, din 1 iunie, a industriei agroalimentare, în ambele domenii fiind stabilit un salariul minim obligatoriu de 3.000 de lei).
De asemenea, actul normativ prevede în mod expres că majorarea cu 200 de lei, cu scutirea aferentă de taxe salariale, poate fi operată doar la contractele de muncă cu normă întreagă (adică 8 ore/zi, respectiv 40 de ore/săptămână), nu și la cele cu norme parțiale.
4. Facilitatea fiscală poate fi aplicată și pentru noii angajați
Scutirea de taxe salariale pentru suma lunară de 200 de lei se aplică și în cazul celor nou-angajați în perioada iunie – decembrie 2022, adică celor cărora li se stabilește din start un salariu brut de 2.750 de lei – tot așa, fără a lua în calcul sporurile și alte adaosuri.
5. Suma de 200 de lei trebuie acordată proporțional
Potrivit OUG nr. 67/2022, suma de 200 de lei se poate diminua în funcție de:
– perioada din lună pentru care s-a acordat majorarea salarială;
– data de la care angajații noi sunt încadrați în muncă cu 2.750 de lei;
– fracția din lună pentru care se determină veniturile din salarii și asimilate salariilor;
– data de la care încetează contractul individual de muncă.
Practic, deși este o sumă fixă, ea nu poate fi acordată integral în cazul în care, spre exemplu, angajatul respectiv nu lucrează toată luna.
6. Cei 200 de lei nu se iau în calcul la deducerile personale și nici la asigurări sociale ale salariatului
Suma de 200 de lei nu se ia în calcul pentru aplicarea deducerilor personale, și acest lucru fiind punctat în mod specific de ordonanță.
În plus, pentru că sunt netaxabili (deci pentru ei nu se datorează nici impozit, nici contribuții), acești 200 de lei nu vor fi luați în calcul nici pentru stabilirea pensiei, nici pentru alte indemnizații sau drepturi care se calculează raportat la salariul minim (cum este, spre exemplu, indemnizația pentru concediul de creștere a copilului).
Articol apărut în Juridice.ro în 30 Mai 2022