Cabot Transfer Pricing

Cabot Transfer Pricing: e-TVA și notificările de conformare: Ce trebuie să știe companiile despre documentele prin care ANAF semnalează diferențele de TVA23 septembrie 2024

Cabot Transfer Pricing: e-TVA și notificările de conformare: Ce trebuie să știe companiile despre documentele prin care ANAF semnalează diferențele de TVA

ANAF a publicat recent ordinul care aprobă modelul și conținutul formularului „Notificare de conformare RO e-TVA”, marcând un pas decisiv în procesul de digitalizare a conformării fiscale. Odată cu publicarea acestui document, cel puțin momentan, sistemul e-TVA are toate elementele pentru a fi pus propriu-zis în funcțiune, ceea ce s-a și întâmplat de la debutul lunii septembrie, când ANAF a început să emită atât primele deconturi precompletate de TVA, cât și notificările de conformare asociate, prin care semnalează companiilor diferențele dintre datele de TVA raportate de ele și cele care există în evidențele administrației fiscale centrale.

Formularul „Notificare de conformare RO e-TVA”, aprobat în 3 septembrie, cu două zile înainte de trimiterea primelor deconturi precompletate de TVA, nu reprezintă un act administrativ fiscal în sensul art. 46 din Codul de procedură fiscală. Cu alte cuvinte, notificările trimise de ANAF nu pot fi contestate, suspendate sau anulate așa cum se întâmplă cu alte documente emise de autoritățile fiscale. Totuși, ele oferă companiilor care le primesc posibilitatea de a corecta eventualele erori fără presiunea, cel puțin până la finalul acestui an, a unor consecințe legale imediate.

Notificările de conformare includ informații referitoare la diferențele semnificative dintre valorile completate de contribuabili în decontul lor de TVA (depus la ANAF ca și până acum) și valorile care există în evidențele fiscale ale autorităților, comunicate de instituție prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA. Verificările se vor concentra, cel puțin momentan, pe livrările de bunuri și prestările de servicii efectuate în interiorul României, rândurile vizate din deconturi fiind cele care reflectă TVA-ul aferent tranzacțiilor locale cu cote de 5%, 9% și 19%.

Procedura de transmitere a notificării este automatizată și complet digitalizată. Notificările sunt transmise electronic contribuabililor până la data de 5 a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA. Din 1 ianuarie 2025, contribuabilii vor avea la dispoziție 20 de zile pentru a răspunde acestor notificări, sub amenințarea unor amenzi care variază între 1.000 și 10.000 lei, dar și a unor riscuri ce țin de declanșarea controalelor fiscale. Companiile vor trebui să verifice diferențele semnalate de ANAF și să comunice, tot electronic, rezultatele verificărilor efectuate și să justifice de ce apar valori diferite la TVA pentru tranzacțiile naționale.

Notificările sunt transmise numai pentru diferențele de TVA considerate semnificative, adică cele care depășeșc anumite praguri de semnificație între valorile declarate prin deconturile finale de TVA depuse de contribuabili (formular 300) și cele precompletate: peste 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minimum 5.000 lei.

Deși obligația de a răspunde notificărilor de conformare și sancțiunile aferente vor intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2025, ANAF a început deja să emită asemenea documente începând cu 5 septembrie. Primele notificări au fost trimise concomitent cu primele deconturi de TVA precompletate, marcând astfel o etapă de testare a noului sistem RO e-TVA.

Vă reamintim că generarea decontului precompletat se face pe baza datelor și informațiilor privind operațiunile economice declarate de către persoanele impozabile și transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală până la data întocmirii acestuia. Sistemele de care se va folosi ANAF sunt: RO e-Factura, RO e-Transport, RO e-Sigiliu, RO SAF-T, RO Case de marcat electronice, Sistemul Informatic integral vamal, precum și alte sisteme informatice proprii ale Ministerului de Finanțe.

În acest moment, contribuabilii nu sunt obligați să răspundă sau să efectueze corecții ca urmare a notificărilor emise deja de ANAF. Cu toate acestea, recomandăm tuturor companiilor care le-au primit să verifice datele transmise de instituție, chiar dacă nu există încă sancțiuni asociate. Perioada de tranziție reglementată până la finalul acestui an oferă contribuabililor ocazia de a se acomoda cu noul sistem RO e-TVA, fără presiunea imediată a sancțiunilor, astfel încât să calibreze și să prevină eventualele probleme de conformare odată ce sistemul devine obligatoriu în integralitatea sa.

 

Articol apărut în Business-Mark.ro

Cristina Săulescu

Partener Taxe & Prețuri de transfer

Contact

  • Bulevardul Aviatorilor, nr 47,
    Sector 1, Bucuresti, 011853
  • +40 727 713 486

Cere ofertă