Cabot Transfer Pricing

ANAF a publicat un nou decont de TVA. Formularul devine obligatoriu pentru operațiunile din august24 august 2023

ANAF a publicat un nou decont de TVA. Formularul devine obligatoriu pentru operațiunile din august

Decontul de TVA a fost actualizat de curând de autoritatea fiscală, iar companiile trebuie să depună noul model al formularului 300 începând cu operațiunile aferente lunii august. Termenul pentru raportarea și plata TVA pentru luna august, aplicabil companiilor cu perioadă fiscală lunară, se împlinește în 25 septembrie.

La începutul acestei luni, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat în Monitorul Oficial un model actualizat pentru decontul de TVA. Reglementarea s-a făcut prin Ordinul ANAF nr. 1176/2023, act normativ care a apărut în Monitorul Oficial în 4 august. Ordinul precizează expres că noul formular trebuie utilizat începând cu operațiunile aferente lunii august 2023, ceea ce înseamnă că prima depunere a noului formular trebuie făcută până cel târziu în 25 septembrie.

Prin Ordinul ANAF au fost introduse două noi rânduri în declarația de TVA, în care persoanele impozabile să raporteze, distinct față de alte operațiuni scutite de taxă pe valoarea adăugată, informații privind operațiunile scutite potrivit noilor prevederi legale din Legea nr. 88/2023. Vă reamintim că această lege a reglementat, începând cu luna iunie, noi operațiuni scutite de TVA cu drept de deducere. Mai exact, actul normativ a introdus în Codul fiscal patru noi categorii de livrări de bunuri și prestări de servicii unde se aplică o scutire de TVA cu drept de deducere:

• livrarea de proteze și accesorii ale protezelor,
• livrarea produselor ortopedice,
• servicii de construcție, reabilitare sau modernizare a unităților spitalicești de drept public sau spitale administrate de entități non-profit, înscrise în Registrul deținut de autoritatea fiscală, precum și
• livrarea de echipamente medicale, aparate, dispozitive și materiale consumabile, către aceleași tipuri de spitale menționate anterior.

Astfel, pentru preluarea noilor operațiuni scutite de taxă în decontul de TVA după rândul 14 din vechiul formular, au fost adăugate două noi rânduri, respectiv:

• rândul 14.1, pentru livrările de bunuri/ prestările de servicii scutite cu drept de deducere, prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a) și b) din Codul fiscal (construcțiile și modernizările de spitale, respective livrările către spitalele publice)
• rândul 14.2, pentru livrările de bunuri scutite cu drept de deducere, prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. c) și d) din Codul fiscal (livrările de proteze și livrările de produse ortopedice.)

Conform ANAF, această modificare are ca scop asigurarea unei identificări facile a acestor noi operațiuni, precum și asigurarea posibilității de efectuare a unor analize și evaluări.

Merită punctat că Legea nr. 88/2023 a antrenat de asemenea și modificarea normelor Codului fiscal prin HG nr. 653/2023, act normativ publicat în Monitorul Oficial în aceeași zi cu noul decont de TVA.

În norme au fost actualizate definițiile pentru protezele medicale și protezele ortopedice din punctul de vedere al TVA, fiind stabilit totodată că livrarea protezelor dentare este scutită de TVA, dar fără drept de deducere.

De asemenea, au fost reglementate proceduri de scutire de TVA atât la importul, cât și la achiziția intracomunitară de
proteze sau produse ortopedice.

În plus, normele actualizate ale Codului fiscal conțin precizări noi și pentru serviciile de construire/reabilitare a spitalelor, fiind precizat că scutirea de TVA se justifică prin înregistrare direct pe factură având ca documente suport acele documente în baza cărora sunt prestate serviciile, cum ar fi contractele cu beneficiari. Dacă spitalele sunt administrate de ONG-uri, prestatorul facturează serviciile cu TVA, iar beneficiarul solicită rambursare de TVA.

Pentru livrările de echipamente medicale, aparatură și alte consumabile din domeniul medical, către spitale de drept public, justificarea scutirii de TVA se realizează prin facturare, iar beneficiarul va da o declarație pe propria răspundere că bunurile sunt utilizate în activitatea spitalicească.

 

Articol apărut în Business-Mark.ro

Cristina Săulescu

Partener Taxe & Prețuri de transfer

Contact

  • Bulevardul Aviatorilor, nr 47,
    Sector 1, Bucuresti, 011853
  • +40 727 713 486

Cere ofertă