Companiile pot începe raportările impozitului pe profit. ANAF a publicat toate formularele necesare07 aprilie 2023
ANAF a publicat versiunile electronice pentru Declarația fiscală 101, astfel că firmele pot începe deja raportările de impozit pe profit aferent anului 2022, obligația având termen în acest an până la 26 iunie. Noile modele ale formularului, necesare pentru depunerea lor în 2023, fuseseră publicate în Monitorul Oficial încă de la începutul lunii martie, dar nu puteau fi folosite pentru că lipseau versiunile digitale.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat în prima parte a lunii martie, Ordinul nr. 310/2023 prin care a actualizat la nivel legislativ Declarația fiscală 101 privind impozitul pe profit, noul model fiind aplicabil începând cu declararea impozitului pe profit aferent anului 2022. Ulterior, spre finalul lunii, autoritatea a publicat și versiunea digitală a formularului, necesară firmelor pentru a putea începe raportările efective care se fac exclusiv electronic.
Ca o premieră, prin același ordin ANAF a aprobat și modelul Declarației 101 privind impozitul pe profit consolidat al grupului fiscal, 2023 fiind și primul an în care grupurile fiscale pot raporta consolidat acest impozit.
Termenele pentru raportarea impozitului pe profit realizat anul trecut
Declarația 101 se depune în acest an până cel târziu în 26 iunie. În mod normal, termenul ar fi fost până în 25 martie, însă OUG nr. 153/2020, actul normativ care a stabilit o serie de facilități fiscale pentru recapitalizarea companiilor, a introdus temporar, din 2021 și până în 2026, un termen unic de definitivare a impozitului pe profit până la data de 25 iunie – pentru că 25 iunie 2023 este duminică, termenul din acest an s-a mutat pe 26 iunie.
Singurele societăți care au fost obligate să depună declarația 101 până la 25 martie sunt cele care respectă reglementările contabile emise de către Banca Națională a României și Autoritatea de Supraveghere Financiară (instituțiile financiare, companiile de asigurări etc.).
Pentru companiile care fac parte din grupuri fiscale, termenele de depunere a formularelor pot varia în funcție de perioada fiscală sau alte criterii.
Potrivit legislației, calculul, declararea și plata impozitului pe profit trebuie să se realizeze până în data de 25 martie din anul următor sau, dacă grupul fiscal aplică un alt tip de exercițiu financiar decât cel calendaristic, până în data de 25 a celei de-a treia luni următoare consecutive după data de închidere a exercițiului fiscal modificat.
Prin excepție, dacă cel puțin unul dintre membrii grupului fiscal beneficiază de facilitățile de recapitalizare din OUG 153/2020, declarația 101 consolidată este depusă online, temporar, până la data de 26 iunie 2023.
Ca procedură de lucru aplicabilă grupurilor, e bine de știut că fiecare entitate componentă a grupului fiscal calculează impozitul pe profit și completează o declarație 101 individuală pe care o comunică companiei responsabile să reprezinte grupul fiscal.
Compania responsabilă cumulează toate sumele și informațiile primite de la ceilalți membri ai grupului și recalculează impozitul pe profit, depune declarația comună la autorități și efectuează plata impozitului consolidat.
Noutățile din formularul 101 vizează grupurile de impozit pe profit
Cele mai importante noutăți cuprinse în versiunea din acest an a formularului 101 sunt aplicabile firmelor care fac parte din grupuri de impozit pe profit. Astfel, potrivit regulilor emise de ANAF, fiecare membru al grupului fiscal completează declarația proprie, cu ajutorul aplicației informatice de asistență, iar declarația semnată electronic se transmite persoanei juridice responsabile, în format electronic.
În cazul membrilor unui grup fiscal în domeniul impozitului pe profit, rândul 39 se completează cu valoarea pierderilor fiscale de recuperat din perioadele anterioare aplicării sistemului de consolidare fiscală, iar rândul 40 se completează cu valoarea profitului impozabil/pierderii fiscale de recuperat în anii următori. Rândurile 41.2, 47, 49, 51-53 din formular nu se completează.
Articol apărut în Juridice.ro