Cabot Transfer Pricing

Declarația 112, modificată oficial și trebuie depusă mai devreme în această lună. Toate termenele fiscale de pe 25, devansate în decembrie20 decembrie 2023

Declarația 112, modificată oficial și trebuie depusă mai devreme în această lună. Toate termenele fiscale de pe 25, devansate în decembrie

Declarația 112 a fost modificată de ANAF pentru a reflecta noile reguli de taxare care trebuie aplicate din noiembrie la impozitarea salariilor din IT, construcții și sectorul agro-alimentar. Noul formular este deja disponibil și în format electronic și trebuie depus chiar din această lună. Merită subliniat că termenele fiscale din decembrie sunt devansate comparativ cu celelalte luni ale anului, astfel că toate companiile trebuie să depună mai devreme decât în mod obișnuit toate declarațiile și să efectueze plățile de taxe către stat.

Ordinul ANAF nr. 1994/2023 modifică Formularul 112, folosit de angajatori pentru declararea taxelor salariale. Declarația a fost actualizată pentru a reflecta modificările legislative aplicabile din noiembrie 2023 privind veniturile din sectoarele IT, construcții și agroalimentar.

Noul formular trebuie folosit pentru declararea veniturilor realizate începând cu luna noiembrie 2023, cu data limită pentru declararea obligațiilor până la 21 decembrie 2023.

ANAF a publicat în 13 decembrie și versiunea electronică actualizată a declarației, astfel că angajatorii pot începe deja completarea și transmiterea sa. Noul formular este disponibil aici (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/112.html).

Vă reamintim că modificările cuprinse în noul formular permit reflectarea unor noutăți importante vizând taxarea salariilor în IT, construcții și sectorul agroalimentar, printre care:

• scutirea de la impozitul pe venitul din salarii pentru angajații IT, valabilă în limita unui plafon de 10.000 lei, la un singur angajator, la locul de bază unde își desfășoară activitatea;
• angajații din IT, construcții, agricultură și din industria alimentară nu au obligația să plătească contribuția de 3,75%, reprezentând contribuția la pensie administrată privat (este dreptul salariatului să opteze pentru plata acestei contribuții în aceste domenii de activitate);
• s-a introdus obligația plății contribuției la sănătate pentru salariații din domeniul construcțiilor, agricultură și industrie alimentară.

De asemenea, odată cu noile modificări, formularul 112 va permite, din 2024, declararea taxelor aferente veniturilor prestatorilor casnici, în condițiile în care regimul fiscal special aplicabil acestor categorii de lucrători va intra și el în vigoare de anul viitor. Pentru prestatorii casnici, taxele vor fi reținute și declarate de agențiile pentru ocuparea forței de muncă tot prin Declarația 112.

Termene fiscale devansate în luna decembrie

Tradițional, multe declarații fiscale sunt depuse lunar până pe data de 25. Însă, în decembrie, termenele sunt ajustate din cauza sărbătorilor de Crăciun (25 și 26 decembrie) și a celor de Anul Nou (1 și 2 ianuarie), zile în care nu se lucrează. Astfel, termenul limită pentru depunerea declarațiilor fiscale este stabilit pentru data de 21 decembrie 2023. Termenul vizează, printre altele, declarația 100, 112, 300 și toate plățile aferente (inclusiv TVA și taxe salariale).

Este crucial pentru companii să respecte aceste termenele speciale pentru a evita penalizările. Recomandăm verificarea și pregătirea documentației în avans pentru a asigura o transmitere la timp a tuturor declarațiilor și efectuarea la termen a tuturor plăților de taxe către stat. De asemenea, este bine să luați în considerare și zilele nelucrătoare din jurul sărbătorilor, care pot influența fluxul de lucru și termenele de pregătire.

Devansarea termenelor fiscale din luna decembrie vizează mai multe formulare esențiale:

• Declarația 100: Utilizată pentru raportarea lunară a impozitului pe venitul persoanelor fizice, aceasta include diverse categorii de venituri (dividende, dobânzi, premii etc.), precum și impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți.
• Declarația 112: Aceasta se referă la raportarea impozitului și contribuțiilor sociale pentru veniturile din salarii, fiind deosebit de importantă pentru angajatori.
• Declarația 224: Obligatorie pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii de la angajatori fără sediu în România și care datorează contribuții sociale.
• Declarația 300 (decontul de TVA) și Declarația 301 (decontul special de TVA): Acestea sunt necesare pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
• Declarația 307: Se referă la ajustarea sau regularizarea TVA-ului.
• Declarația 311: Folosită de persoanele cu codul de TVA anulat care efectuează operațiuni taxabile.

Merită precizat că depunerea Declarației recapitulative privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare – Formularul 390 VIES se poate face până miercuri, 27 decembrie 2023.

 

Articol apărut în Business-Mark

Cristina Săulescu

Partener Taxe & Prețuri de transfer

Contact

  • Bulevardul Aviatorilor, nr 47,
    Sector 1, Bucuresti, 011853
  • +40 727 713 486

Cere ofertă