Cabot Transfer Pricing

Impozitarea pensiilor private, modificată din 2024. Noutățile sunt în beneficiul celor care economisesc în acest mod14 decembrie 2022

Impozitarea pensiilor private, modificată din 2024. Noutățile sunt în beneficiul celor care economisesc în acest mod

Codul fiscal a fost modificat printr-o lege publicată recent care introduce un nou mecanism de taxare a pensiilor private și ocupaționale, acesta fiind mai avantajos și mai echitabil pentru contributori. Noile reguli, care se vor aplica de la 1 ianuarie 2024, aliniază modul de impozitare a pensiilor private cu cel aplicabil pensiilor din sistemul de stat, astfel încât să se impoziteze doar randamentele obținute de la fondurile de pensii facultative și ocupaționale, nu și contribuțiile efective la fondurile respective.

Modificarea Codului fiscal a fost operată prin Legea nr. 309/2022, publicată în 17 noiembrie 2022. Actul normativ reglementează regulile de impozitare a veniturilor obținute din pensiile administrate privat și din pensiile ocupaționale, stabilind un regim de taxare mai avantajos, menit, potrivit parlamentarilor care au inițiat legea, să încurajeze populația să contribuie la sisteme private de pensii.

Noua paradigmă de impozitare intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și se bazează pe un principiu mai echitabil de taxare, care stabilește că se vor impozita doar randamentele obținute de la fondurile de pensii facultative și ocupaționale, nu și contribuțiile efective la aceste fonduri, pe aceleași reguli fiscale aplicabile și pentru pensiile de stat.

„Impozitul se va aplica de acum înainte doar pe câștigul net obținut de cetățeni ca rezultat al plasamentelor făcute de fondurile de pensii administrate privat pe piețele financiare din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei. Nu se vor mai impozita contribuțiile acumulate de-a lungul timpului în aceste fonduri, pe care cetățeanul a ales să le economisească, după ce în prealabil a plătit un impozit pe aceste venituri. Cu alte cuvinte, impozitul vizează doar partea de fructificare a sumelor economisite în fondurile de pensii, nu și sumele economisite”, a explicat parlamentarul Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget din Camera Deputaților și unul dintre inițiatorii acestei legi.

Taxarea pensiilor private, aliniată la regulile aplicabile pensiilor de stat

În mod concret, noua reglementare prevede că veniturile obținute din fondurile de pensii administrative privat (Pilon II și Pilon III), precum și cele obținute în baza pensiilor ocupaționale (sisteme private create separat de angajatori specific pentru salariații lor – Pilon IV) vor fi tratate din punct de vedere al regimului fiscal ca veniturile din pensii, astfel că și pentru ele se va ține cont de plafonul veniturilor neimpozabile de 2.000 lei.

Pentru veniturile din pensii, regula generală este că venitul impozabil din pensii este venitul brut realizat din care se scad: suma de 2.000 lei, plafonul lunar, precum și asigurările sociale obligatorii (contribuțiile efectiv plătite).

Pentru venitul din pensiile administrate privat acordate sub forma unei plăți unice, venitul impozabil pentru determinarea impozitului pe venitul din pensii va fi partea ce excede contribuția netă a participantului, diminuată cu plafonul de venit neimpozabil (deci, din această sumă se va scădea un singur plafon lunar de 2.000 de lei).

Pentru venitul din pensiile administrate privat, plătit prin mai multe rate, venitul impozabil se va calcula în mod similar (doar pentru partea ce excede contribuția netă a salariatului), cu diferența că în aceste situații se va acorda plafonul neimpozabil de 2.000 lei pentru fiecare rată de pensie încasată.

Același mod de impozitare se va aplica și în situația în care contribuitorul decedează, iar drepturile sale sunt transferate moștenitorilor legali.

 

Articol apărut în Business-Mark.ro

Cristina Săulescu

Partener Taxe & Prețuri de transfer

Contact

  • Bulevardul Aviatorilor, nr 47,
    Sector 1, Bucuresti, 011853
  • +40 727 713 486

Cere ofertă