Cabot Transfer Pricing

Radiografie pentru e-TVA. Cum va funcționa până la urmă sistemul deconturilor precompletate – termene, proceduri și sancțiuni27 iulie 2024

Radiografie pentru e-TVA. Cum va funcționa până la urmă sistemul deconturilor precompletate – termene, proceduri și sancțiuni

La câteva zile de la reglementarea noului sistem de TVA, în care au existat numeroase critici și sesizări ale mediului de afaceri despre cum deconturile precompletate riscă să blocheze activitatea departamentelor financiar-contabile, Ministerul de Finanțe a nuanțat și completat prevederile legale astfel încât sistemul să fie mai ușor de gestionat de către companii. Dincolo de modificarea și extinderea termenelor procedurale care făceau inițial ca sistemul să se transforme într-o birocrație infernală, Ministerul a micșorat și amenzile pentru neaplicarea corectă a sistemului și a amânat aplicarea lor până în 2025, astfel încât contribuabilii să beneficieze indirect de o perioadă de câteva luni pentru a se adapta și a-și pregăti intern preluarea deconturilor precompletate de TVA.

Cadrul legal inițial al noului sistem de e-TVA este OUG 70/2024, apărută în 21 iunie, care a fost corectată în decurs de câteva zile prin OUG 87/2024, publicată pe 28 iunie -practic, în ultima zi posibilă astfel încât reglementarea e-TVA să nu se aplice de la 1 iulie în forma inițială în care fusese gândită de autorități și criticată aspru de mediul de afaceri.

Ministerul de Finanțe a modificat parțial regulile sistemului, pe de-o parte pentru a oferi companiilor o perioadă de acomodare de măcar câteva luni – prin amânarea amenzilor până în 2025, iar pe de altă parte, corectând anumite termene și proceduri criticate de mediul de afaceri pentru scurtimea lor și presiunea pe care o puneau din această cauză pe departamentele de contabilitate.

Așadar, deși sistemul se implementează în continuare începând cu data de 1 august 2024 pentru operațiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024, el a fost restructurat în câteva puncte esențiale.

Haideți să vedem cum va funcționa sistemul e-TVA până la urmă.

Decontul precompletat RO e-TVA este un document fiscal ce va conține date și informații privind operațiunile economice ale contribuabililor, așa cum sunt ele declarate și înregistrate în sistemele informatice precum RO e-Factura, RO e-Transport, RO e-Sigiliu, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat electronice, sistemul informatic integrat vamal și alte sisteme proprii ale Ministerului Finanțelor și ANAF.

Implementarea decontului și termenele de depunere. Decontul precompletat va fi transmis prin mijloace electronice până la data de 5 a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA.

Procesul de verificare și conformare. După primirea decontului precompletat, contribuabilii trebuie să verifice datele și informațiile furnizate, asigurându-se că acestea reflectă corect operațiunile impozabile realizate și starea de fapt fiscală.

În cazul în care ANAF identifică diferențe semnificative (peste 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minim 5.000 lei) între valorile declarate prin decontul final de TVA depus de contribuabili (formular 300) și cele precompletate, contribuabilul va fi atenționat prin „Notificarea de conformare RO e-TVA”.

În forma inițială a reglementării, diferențele erau considerate semnificative dacă în valoare absolută depășeau 1.000 de lei, valoare puternic criticată de companii și de profesioniștii din sfera contabil-fiscală pentru că era prea mică, iar aplicarea ei ar fi putut crește considerabil numărul de cereri de justificare din partea ANAF pentru diferențe perfect explicabile, care nu vizează sub nicio formă practici de TVA nelegale.

Obligațiile contribuabililor și sancțiuni. Atunci când primesc astfel de notificări, contribuabilii au obligația de a răspunde în termen de 20 de zile de la primirea lor. Neîndeplinirea obligației poate duce la sancțiuni variind între 1.000 și 10.000 lei, în funcție de dimensiunea contribuabilului.

La acest capitol, amenzile au fost micșorate față de ce se prevăzuse în reglementarea inițială, astfel că în acest moment acestea sunt stabilite la următoarele praguri valorice: 5.000 lei – 10.000 lei pentru contribuabilii mari, 2.500 lei – 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și 1.000 lei – 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice și pentru persoanele fizice.

De asemenea, nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor solicitate va fi sancționată indirect, în sensul în care fapta va reprezenta un indicator de risc fiscal, ceea ce înseamnă că ea va putea declanșa o inspecție fiscală sau un control antifraudă pentru companiile care nu răspund cererilor de clarificare inițiate de ANAF.

Subliniem însă că întreaga listă de sancțiuni, deci atât amenzile, cât și aspectele vizând riscul fiscal, au fost amânate de la aplicare până la 1 ianuarie 2025. În acest fel, companiile beneficiază practic de o perioadă de câteva luni în care se pot reorganiza intern pentru a asimila și acest nou sistem e-TVA fără presiunea unor amenzi pentru neconformare.

Excepții și erori. Notificarea de conformare RO e-TVA nu se aplică în cazuri de erori materiale sau în situații unde nu există suficiente informații corelate în bazele de date ale organului fiscal pentru completarea integrală a decontului generat de ANAF. Alte excepții vor fi prevăzute prin ordin al ministrului finanțelor.

 

Articol publicat în Tax Magazine

Cristina Săulescu

Partener Taxe & Prețuri de transfer

Contact

  • Bulevardul Aviatorilor, nr 47,
    Sector 1, Bucuresti, 011853
  • +40 727 713 486

Cere ofertă