Cabot Transfer Pricing

Raportarea în platforma e-Transport a devenit obligatorie pentru orice companie care transportă bunuri riscante09 august 2023

Raportarea în platforma e-Transport a devenit obligatorie pentru orice companie care transportă bunuri riscante

O lege publicată recent și care a intrat deja în vigoare clarifică obligația de declarare a transporturilor rutiere de bunuri riscante, extinzând-o în mod explicit la orice operator economic care efectuează astfel de transporturi, deci inclusiv către cei care transport bunuri cu autovehicule proprii. Până acum, legislația nu era suficient de clară în acest sens, pe cale de consecință se înțelegea că obligația revenea exclusiv transportatorilor rutieri profesioniști.

Legea nr. nr. 233/2023, aplicabilă din 23 iulie 2023, extinde fără echivoc obligația de raportare a transporturilor rutiere în e-Transport și către alți contribuabili, care păreau nevizați până acum de acest sistem.

Mai exact, extinderea se referă la companiile care transportă în nume propriu, cu autovehicule proprii, bunuri încadrate de ANAF ca având risc fiscal ridicat.

Practic, odată cu noile reglementări, este foarte clar că și magazinele de tip Cash & Carry, hypermarket-urile sau orice alt tip de operator economic vor trebui să obțină și să dețină coduri UIT pentru fiecare transport, obligația nefiind limitată doar la transportatorii rutieri. Amenzile pentru neraportarea transporturilor în e-Transport pot ajunge și la 100.000 de lei.

Reamintim că, prin intermediul e-Transport, contribuabilii trebuie să declare anticipat deplasarea bunurilor considerate cu risc fiscal ridicat, prin obținerea unui cod unic, denumit cod UIT, care trebuie trecut obligatoriu pe documentele de transport. În e-Transport figurează date referitoare la expeditor și beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare și descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport folosit și codul UIT al respectivului transport.

Nu orice transport trebuie declarat în sistem, ci doar cele care depășesc anumite limite de semnificație impuse pentru obligativitatea raportărilor. În prezent, categoriile de vehicule rutiere care trebuie raportate în RO e-Transport sunt cele care au o masă maximă autorizată de minim 2,5 tone și care sunt încărcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masă brută totală mai mare de 500 Kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 lei.

Valoarea bunurilor transportate face referire la valoarea cunoscută, potrivit documentelor comerciale, financiare sau contabile și nu include TVA, iar în cazul tranzacțiilor comerciale decontate în valută, conversia în lei se face la cursul de schimb al BNR valabil la data declarării transportului în e-Transport.

De asemenea, lista bunurilor considerate riscante de ANAF include legume, plante, fructe, băuturi alcoolice, anumite materiale de construcții, îmbrăcăminte și încălțăminte, toate încadrate la anumite coduri tarifare precizate expres de autorități. Astfel, trebuie făcute raportări pentru:

• legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare, care se încadrează la codurile NC de la 0701 la 0714;

• fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni, care se încadrează la codurile NC de la 0801 la 0814;

• băuturi, lichide alcoolice și oțet (sunt exceptate produsele accizabile care circulă în regim suspensiv de accize), care se încadrează la codurile NC de la 2201 la 2208;

• sare; sulf; pământuri și pietre; ipsos, var și ciment, care se încadrează la codurile NC 2505 și 2517;

• îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate, care se încadrează la codurile NC de la 6101 la 6117;

• îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croșetate, care se încadrează la codurile NC de la 6201 la 6212 și la codurile NC de la 6214 la 6217;

• încălțăminte, ghetre și articole similare; părți ale acestor articole, care se încadrează la codurile NC de la 6401 la 6405;

• fontă, fier și oțel, care se încadrează la codurile NC 7213 și 7214.

Sistemul e-Transport este disponibil în Spațiul Privat Virtual, regăsit pe site-ul ANAF. Pentru utilizarea sistemului informatic operatorii economici trebuie să fie înregistrați în SPV, în nume propriu sau prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat ori prin împuternicit.

Regimul contravențional sancționează atât lipsa raportărilor, cât și raportările incorecte, iar amenzile sunt cuprinse între 5.000 și 100.000 de lei, iar pentru anumite fapte este prevăzută chiar și o sancțiune complementară de confiscare a contravalorii bunurilor transportate.

Cele mai mari amenzi – cele cuprinse între 20.000 și 100.000 lei, la care se adaugă și confiscarea contravalorii bunurilor – se aplică pentru nedeclararea transporturilor în sistemul RO e-Transport sau pentru declararea unor cantități diferite de bunuri.

Aceleași valori de amenzi (între 20.000 și 100.000 lei), dar fără confiscare, se aplică pentru nedeclararea tuturor tipurilor de bunuri transportate, pentru neînscrierea codului UIT pe documentul de transport sau pentru modificarea datelor înregistrate în RO e-Transport după începerea transportului.

De asemenea, mai există și alte sancțiuni, și anume amenzi între 5.000 și 10.000 lei, aplicabile pentru neprezentarea de către conducătorul vehiculului a documentelor care însoțesc transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat.

 

Articol publicat în Business-Mark.ro

Cristina Săulescu

Partener Taxe & Prețuri de transfer

Contact

  • Bulevardul Aviatorilor, nr 47,
    Sector 1, Bucuresti, 011853
  • +40 727 713 486

Cere ofertă