Cabot Transfer Pricing

Interviu: Sponsorizări: Cum ar putea fi afectate ONG-urile de limitarea redirecționărilor din impozitele datorate de firme și persoane fizice și ce soluții sunt08 februarie 2024

Interviu: Sponsorizări: Cum ar putea fi afectate ONG-urile de limitarea redirecționărilor din impozitele datorate de firme și persoane fizice și ce soluții sunt

Modificările fiscale date la sfârșitul anului trecut de către Executiv au adus schimbări pe mai multe paliere, unul dintre ele fiind facilitățile fiscale pentru sponsorizările către ONG-uri – făcute atât de către firme, cât și de către persoane fizice. Vorbim, astăzi, despre efectele acestor noutăți și despre soluțiile existente cu Cristina Săulescu de la Cabot Transfer Pricing.

OUG 115/2023 a schimbat, din 2024, paradigma, familiară până acum, a facilităților fiscale pentru sponsorizările către ONG-uri. În esență, plătitorii de impozit micro rămân fără posibilitatea de a scădea din impozit sponsorizările și mai puține persoane fizice pot face redirecționări din impozitul pe venit.

Încercăm să lămurim ce efecte aduc aceste limitări, atât pentru sponsori, cât și pentru beneficiari, împreună cu Cristina Săulescu, Partener la Cabot Transfer Pricing, care are o experiență de peste 20 de ani în sectorul public și în cel privat.

1. Care sunt principalele schimbări aduse de OUG 115/2023 în ceea ce privește sponsorizările făcute de firme?

Cristina Săulescu:Microîntreprinderile nu vor mai avea avantaje fiscale în cazul efectuării de acte de sponsorizare sau mecenat, ultimul an fiscal în care sumele reprezentând sponsorizare se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor fiind 2023. În ceea ce privește plătitorii de impozit pe profit, aceștia vor mai putea să dispună redirecționarea impozitului pentru efectuarea de sponsorizări doar până la data-limită de depunere a declarației anuale de impozit pe profit (data de 25 a celei de-a șasea luni de la închiderea anului).

2. Cum pot fi afectate ONG-urile de noile limitări referitoare la redirecționările realizate de companii și persoane fizice?

Cristina Săulescu:Este de așteptat ca, într-o primă etapă, ONG-urile să fie afectate negativ de modificările aduse de ordonanță. Cu toate acestea, toate modificările, în special înăsprirea condițiilor pentru microîntreprinderi, vor genera migrarea multor astfel de entități în zona de plătitori de impozit pe profit. Astfel, vor putea să direcționeze sume mai mari către ONG-uri. În schimb, eliminarea facilităților privind sponsorizările în cazul persoanelor fizice și PFA-urilor nu își regăsește compensare.

3. Ce soluții alternative au ONG-urile pentru a compensa pierderea potențialelor venituri de la firme și persoane fizice?

Cristina Săulescu:O soluție ar fi accesarea de fonduri europene nerambursabile. La nivel european sunt lansate o serie de proiecte aferente fondurilor nerambursabile, în diverse domenii de activitate, cu profil social, care pot fi accesate de ONG-uri.

4. Ce strategii pot adopta companiile pentru a continua să susțină ONG-urile în lumina noilor limitări?

Cristina Săulescu:Un exemplu de o astfel de posibilă strategie o reprezintă parteneriatele între ONG-uri și companii. Astfel, acestea pot să își unească resursele financiare și de expertiză pentru a avea un impact strategic asupra calității vieții oamenilor.

5. Care sunt consecințele limitării facilităților de la impozit pe profit pentru acordarea burselor private?

Cristina Săulescu:Începând cu anul 2024, bursele private vor putea fi deduse în anumite limite, respectiv maximum 5% din suma cheltuielilor cu salariile personalul și maximum 1.500 lei pentru fiecare bursă acordată. Modificările intrate în vigoare în 2024 în ceea ce privește bursele private nu cred că vor avea un impact major, având în vedere faptul că nu a fost eliminată de tot posibilitatea acordării lor, ci doar criteriile de acordare au fost «înăsprite». Chiar cred că, astfel, mai multe persoane vor putea beneficia de astfel de burse, având în vedere limitarea sumei care poate fi acordată individual. Doar că valoarea lor individuală evident că va fi mai mică. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere faptul că acordarea de burse private nu este o practică chiar așa răspândită în România.

6. Ce măsuri noi ar putea lua Guvernul în viitor pentru a încuraja contribuabilii să sprijine ONG-urile?

Cristina Săulescu: ”Dacă în ceea ce privește persoanele fizice lipsa facilităților fiscale nu este generatoare 100% de schimbare a atitudinii față de ONG-uri, în ceea ce privește persoanele juridice trebuie să avem în vedere faptul că acestea, prin însuși statutul lor, sunt în imposibilitatea de a susține ONG-urile dacă această susținere nu este reglementată prin lege. O societate comercială nu are dreptul să efectueze acte de gratuitate decât în condițiile legii. Iar legea spune că sumele folosite pentru a acorda gratuitate nu sunt deductibile. În consecință, nu există nicio motivație a societăților să efectueze astfel de acte, ci dimpotrivă. Astfel, contribuabilii pot fi încurajați să susțină ONG-urile doar prin primirea de facilități fiscale sau de altă natură, cum ar fi, de exemplu, accesul mai facil la fonduri nerambursabile.”

 

Interviu apărut în Avocatnet.ro

Cristina Săulescu

Partener Taxe & Prețuri de transfer

Contact

  • Bulevardul Aviatorilor, nr 47,
    Sector 1, Bucuresti, 011853
  • +40 727 713 486

Cere ofertă