Cabot Transfer Pricing

Modificări Cod Fiscal20 septembrie 2023

Modificări Cod Fiscal

Pe site-ul Ministerului de Finanțe a fost publicat în data de 19 septembrie Proiectul de “LEGE privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”

Conform proiectului de lege, cele mai importante modificări ale Codului Fiscal sunt:

• Se introduce impozitul pe cifra de afaceri: companiile cu cifra de afaceri mai mare de 50.000.000 euro, vor plăti un impozit pe cifra de afaceri de 1%, dacă impozitul pe profit este mai mic decât cel rezultat din acest calcul, sau daca înregistrează pierdere fiscală:

○ Impozitul minim de 1% din CA (IMCA): este datorat de contribuabilii care în anul precedent au realizat o CA de peste 50.000.000 euro și în anul de calcul determină un impozit pe profit mai mic decât IMCA, sau dacă înregistrează pierdere fiscală curentă sau de recuperat, astfel încât s-ar afla în poziție de plată a unei sume mai mici decât IMCA;

○ Impozitul suplimentar: instituțiile de credit datorează impozitul suplimentar, calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri definite în lege. Reprezintă cheltuială nedeductibilă.

• Microîntreprinderi:

○ 1% pentru venituri mai mici de 60.000 euro;

○ 3% pentru venituri peste 60.000 euro sau activitate pe anumite coduri CAEN (în special HORECA și asistență medicală, dar și altele).

• Eliminarea sau diminuarea unor facilități în IT, construcții, agricultură și industria alimentară:

○ scutirea de impozit pe venit se va aplica salariilor din cele patru domenii, dar în limita unui plafon de 10.000 de lei;

○ se renunță la scutirea de contribuție la sănătate pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară;

○ angajații din IT vor fi scutiți de la contribuția la Pilonul II.

Angajații din cele 4 domenii vor putea opta să contribuie la Pilonul II

• Un nou plafon pentru CASS la activități independente: a fost introdus un nou plafon maxim de 60 de salarii minime pe economie.

• TVA

○ Clarificarea expresiei “locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare”, prin introducerea unor condiții cu privire la gradul de finisare și dotări;

○ Trecerea de la cota de 5% la 9% pentru:

◘ Livrarea de locuințe sociale;

◘ Livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă;

◘ Livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.

○ Se menține cota de 5% pentru livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, altele decât cele scutite, livrarea de lemn de foc și energie termică.

Cota TVA de 19% pentru livrarea de bere fără alcool și produse cu zahăr adăugat (concentrație zahăr de minim 10%, altele decât cozonac sau biscuiți).

• Majorarea accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice

• “Taxă pe zahăr”: se introduce acciză pentru băuturi nealcoolice cu o anumită concentrație de zahăr adăugat.

• Supraimpozitarea veniturilor neidentificabile: Orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Măsura se aplică începând cu 1 iulie 2024.

• Impozitarea “marilor averi”:

○ 0,3% pe proprietățile rezidențiale, pentru diferența dintre valoarea impozabilă comunicată prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

○ 0,3% pe mijloace de transport (inclusiv iahturi), aplicat asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Alte aspecte

• RO e-Sigiliu – sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice care permite autorităţilor competente determinarea potenţialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național.

• RO e-Factura – obligatorie pentru bunuri și servicii, în relația B2B, în perioada 01.01 – 30.06.2024. Termen limită de transmitere în system de 5 zile de la data emiterii. Au fost introduse amenzi, diferențiate în funcție de mărimea contribuabilului.

Cristina Săulescu

Partener Taxe & Prețuri de transfer

Contact

  • Bulevardul Aviatorilor, nr 47,
    Sector 1, Bucuresti, 011853
  • +40 727 713 486

Cere ofertă