Modificări fiscale de ultima oră cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 202517 decembrie 2024

Joi, în data de 5 decembrie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial 1222, Ordonanța de Urgență nr. 138/04.12.2024 care aduce clarificări și modificări ale RO e-Factura, RO e-TVA, și RO e-Transport dar și modificări ale Codului fiscal și Legii contabilității.
Iată câteva dintre cele mai importante aspecte:
RO e-Factura
• Sunt exceptate de la transmiterea în sistem facturile pentru livrări intracomunitare către persoane juridice române care au furnizat un cod de TVA din alt stat membru.
• Se instituie obligația transmiterii în sistem a facturilor simplificate, cu excepția bonurile fiscale emise de case de marcat electronice fiscale care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate.
• Orice livrare sau prestare către un beneficiar care nu prezintă un cod de identificare fiscală vor fi considerate B2C.
• Livrările, respectiv prestările către persoane fizice care nu se identifică cu cod de identificare fiscală sau se identifică cu CNP vor avea înscris la cod 13 cifre de zero.
• Se abrogă obligația de transmitere în sistem a facturilor emise pentru vouchere de vacanță titularilor acestora de către unitățile afiliate.
RO e-TVA
Se prelungește până la 1 iulie 2025 perioada în care Notificarea de Conformare la RO e-TVA nu va produce efecte, respectiv, doar începând cu această dată Notificarea va fi luată în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal.
RO e-Transport
Sancționarea operatorilor economici care au statutul de OEA (operator economic autorizat) se amana pentru data de 31 martie 2025 și se va realiza pentru faptele săvârșite începând cu această dată.
Impozit pe profit
Este refrazat articolul 402 aliniatul 71 astfel încât să fie mai clară modalitatea de calcul al costurilor excedentare ale îndatorării.
Impozitul suplimentar datorat de instituții de credit și entități din sectorul petrol și gaze
Entitățile care intră sub incidența acestor prevederi, respectiv datorează impozitul suplimentar caracteristic, vor fi exceptați de la calculul și aplicarea IMCA (impozitului minim pe cifra de afaceri) în perioada de aplicare a impozitului suplimentar.
Impozit microîntreprinderi
Din baza de impozitare se vor scădea și veniturile obținute în urma schimburilor de terenuri agricole situate în extravilan având ca scop comasarea terenurilor pentru desfășurarea de activități agricole fără sultă.
Impozitul pe venit
Se clarifică că nu sunt impozabile veniturile primite ca urmare a transmiterii prin acte pentru cauză de moarte a posesiei de fapt notate de autorul succesiunii în cartea funciară.
Legea contabilității
Instituțiile publice vor fi obligate să păstreze situațiile financiare trimestriale și anuale timp de 10 ani.
Sunt stabilite date fixe pentru depunerea situațiilor financiare anuale, astfel: în loc de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, va fi data de 31 mai a anului următor celui de raportare, iar în loc de 120 de zile de la data încheierii exrcițiului financiar, va fi data fixă de 30 aprilie a anului următor celui de raportare.
Se păstrează datele stabilite în funcție de numărul de zile pentru entitățile care au exercițiul financiar diferit de anul calendaristic.